Oedeemtherapie

Lymfetherapie 

Fysiotherapie Stadshart behandelt veel patiënten die oedeem ontwikkelen na kankerbehandelingen of ter bevordering van de levenskwaliteit tijdens kanker. Onze oedeemtherapeuten zijn daarom ook lid van het Onconet. Onconet is een samenwerkingsverband van fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van cliënten met kanker. Oedeemtherapie, ook bekend als lymfetherapie of lymfedrainage, richt zich op vochtophopingen in het lichaam die kunnen ontstaan door blessures, ontstekingen, of andere aandoeningen. Deze ophopingen van vocht kunnen leiden tot een zwaar, gespannen of pijnlijk gevoel.

Oedeemtherapie

Hoe ontstaat oedeem?

In de meeste gevallen is oedeem het gevolg van andere aandoeningen, waarvan lymfoedeem de meest voorkomende vorm is. Lymfoedeem kan aangeboren zijn, dan noemt men het ‘primair lymfoedeem’, of het kan ontstaan als gevolg van andere aandoeningen, dan spreekt men van ‘secundair lymfoedeem’. Fysiotherapie Stadshart behandelt veel patiënten die oedeem ontwikkelen na kankerbehandelingen of ter bevordering van de levenskwaliteit tijdens kanker.

Oefening met client

Behandelingen voor oedeemtherapie

Oedeem ontstaat door een verstoorde balans tussen de aan- en afvoer van vocht. Hoewel het vaak voorkomt in de benen, kan oedeem zich in vrijwel elk deel van het lichaam voordoen. Het heeft vervelende gevolgen, zoals beperkte bewegingsvrijheid en pijnlijke lichaamsdelen door de toename van spanning. Daarnaast kan oedeem het functioneren van spieren en gewrichten verslechteren en de kans op infecties vergroten. Oedeemtherapie of lymfedrainage is een vorm van fysiotherapie die zich richt op het afvoeren van overtollig vocht.

Fysiotherapie Stadshart biedt verlichting bij alle vormen van oedeem met verschillende behandeltechnieken, gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Onze behandelmethode is gericht op het draineren (ontvochtigen) van het lymfestelsel om optimale mobiliteit te behouden. Hierbij maken we gebruik van manuele technieken, taping, bandages en diverse oefeningen.

Onze oedeemtherapie omvat onder andere:

  1. Preventie & advies: instructies over huidhygiëne en omgang met oedeem.
  2. Manuele drainage: massage om de afvoer van oedeem te bevorderen.
  3. Ademhalingstechnieken: ontspanning en goede ademhaling kunnen helpen bij het verminderen van oedeem.
  4. Compressietherapie: het uitoefenen van druk door middel van zwachtelen.
  5. Lymftaping: om de onderhuidse circulatie te verbeteren.

Krijg advies!

Vrijblijvend brengen wij in kaart wat we voor u kunnen betekenen. Plan een intake in en onze specialisten nemen contact op.