Oedeemtherapie

Bel: 0223-624878Contact

Oedeemtherapie in Den Helder

Oedeemtherapie in Den Helder en omgeving wordt aangeboden door Fysiotherapie Stadshart. Oedeemtherapie wordt ook vaak aangeduid als lymfetherapie of lymfedrainage. Vochtophoping in het lichaam kan voorkomen bij een blessure of ontsteking, helaas zijn er ook minder onschuldige aandoeningen die ervoor zorgen dat er teveel vocht wordt vastgehouden. Dit kan een zwaar, gespannen of een pijnlijk gevoel tot gevolg hebben.

Hoe ontstaat oedeem?

In veruit de meeste gevallen is oedeem het gevolg van een andere aandoening. De meest voorkomende vorm is lymfoedeem. Bij aangeboren lymfoedeem noemt men dit ‘primair lymfoedeem’, wanneer lymfoedeem het gevolg is van een andere aandoening spreekt men over ‘secundair lymfoedeem’. Fysiotherapie Stadshart ziet veel patiënten in de praktijk naar aanleiding van een behandeling tegen kanker of om de levenskwaliteit met kanker te bevorderen.

Door een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht ontstaat oedeem. Hoewel het vaak voorkomt in de benen kan oedeem vrijwel overal in het lichaam voorkomen. Vanzelfsprekend heeft dit vervelende gevolgen voor bijvoorbeeld de bewegingsvrijheid, maar oedeem veroorzaakt ook vaak pijnlijke lichaamsdelen als gevolg van de spanningstoename. Verslechterd functioneren van spieren en gewrichten is ook iets wat wij vaak zien. Oedeem gaat in veel gevallen ook gepaard met een vergrote kans op infecties. Oedeemtherapie of lymfedrainage is een vorm van fysiotherapie gericht op het afvoeren van overtollig vocht.

Oedeemtherapie – behandelingen

Fysiotherapie Stadshart kan verlichting bieden bij alle vormen van oedeem. Wij hebben hiervoor verschillende behandeltechnieken conform de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Onze behandelmethode is gericht op de drainage (ontvochting) van het lymfestelsel met als doel optimale mobiliteit te behouden door middel van bijvoorbeeld manuele technieken, taping en bandages en verschillende oefeningen.

N

Preventie & advies: leer over huidhygiëne en omgang met oedeem

N

Manuele drainage: massage bevordert afvoer oedeem

N

Ademhaling: ontspanning en goede ademhaling kunnen helpen

N

Compressie: druk uitoefenen door zwachtelen

N

Lymftaping: verbeterd de onderhuidse circulatie

Advies of behandeling tegen oedeem in Den Helder?

Door contact op te nemen met Fysiotherapie Stadshart, kunt u terecht bij onze Specialisten. Wij helpen u graag!