Maarten de Boer werkt sinds november 2014 bij Stadshart als bewegingswetenschapper. In 2004 behaalde hij zijn Master aan de Faculteit der Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hierna heeft hij veel onderzoek gedaan naar de aanpassing van spier – en pees weefsel bij training en verminderde belasting waarop hij in 2008 mocht promoveren aan de Manchester Metropolitan University in Engeland. Hierna heeft Maarten een aantal jaren klinisch onderzoek gedaan naar pees-rupturen in verschillende ziekenhuizen, beide in Schotland en in Nederland. Later werd de focus verlegd naar orthopedisch onderzoek o.a. op het gebied van prothesiologie. Na al dit onderzoek wilde Maarten zijn opgedane (en nog steeds groeiende!) kennis in de praktijk brengen en heeft hij een opleiding Functioneel Trainen en Revalidatie Trainen gevolgd aan het CHIVO Instituut. Het werk in de praktijk richt zich vooral op het afnemen van een bewegingsscan en het opsporen van zwakke schakels in beweegketens om patiënten weer op een functionele manier te belasten en te trainen. Op dit moment is hij bovendien bezig met de opleiding Osteopathie (een vorm van manuele geneeskunde) aan het College Sutherland te Amsterdam, waar de opleiding zich richt op onderzoek en behandeling van bewegingsvrijheid van weefsels en organen in het gehele lichaam. Die kennis gebruikt Maarten in zijn analyse en behandelingen en draagt bij aan mijn steeds groeiende begrip over hoe ons lichaam functioneert.

 

Voor meer informatie over de werkzaamheden van Maarten kunt u contact opnemen met de praktijk. Wij kunnen u dan een uitleg geven over de mogelijkheden en de behandeling, training die Maarten geeft. Tevens is het natuurlijk mogelijk om direct een afspraak te maken.

 

Wat kan Maarten voor u betekenen?

Ons lichaam is één functionele eenheid. Het is meer dan die ene knie of schouder waarvan de klachten blijven terugkomen. Daarom is het lichamelijk onderzoek voornamelijk gericht op functionele beweegketens. Wanneer deze functionele beweegketens vrij zijn, zien we vaak dat de klachten vanzelf verdwijnen. Klachten ontstaan vaak doordat bepaalde onderdelen van zo’n beweegketen de taken van een ander deel moeten overnemen dat niet vrij is om zijn functie uit te oefenen. Door alleen de klacht te behandelen lossen we het probleem niet op, en moeten we dus verder zoeken.

Dit doen we met een zogenaamde Ontsporings Detectie Scan (ODS). Deze bewegingsscan kijkt naar een aantal functionele bewegingen die wij in het dagelijks leven uitvoeren. Middels deze ODS zijn ‘ontsporingen’ van het beweegpatroon te ontdekken, en met deze informatie wordt een programma opgesteld wat individueel aangepast is aan wat de patiënt specifiek nodig heeft. Een typisch behandelplan ziet er als volgt uit:

1e sessie: bewegingsscan + aanvullend onderzoek + plan van aanpak

2e sessie (3-4 weken later): uitleg uitkomsten scan + aanvullend onderzoek, uitleg oefeningen

3e sessie (3-4 weken later): evaluatie oefeningen en eventuele bijsturing

4e sessie (3-4 weken later): evaluatie oefeningen en eventuele bijsturing (eindevaluatie, bewegingsscan)

Het doel is om u in 4 sessies een duidelijk inzicht in de klacht te geven en door de specifieke beweegketens aan te pakken u van deze klacht af te helpen. U krijgt een aantal specifieke oefeningen mee als huiswerk, en als u voor dit traject kiest, zult u dus zelf flink aan het werk moeten! Het effect van de behandeling wordt geëvalueerd en waar nodig aangepast. Er wordt gewerkt volgens de filosofie: ‘bewegen, belasten, beproeven’. Eerst moet men goed kunnen bewegen voordat we aan de belasting beginnen. ‘Beproeven’ is het stadium waarin we u verantwoord verder kunnen begeleiden voor specifieke (sport)prestaties mocht de behoefte er zijn. Dit stadium maakt geen onderdeel uit van het standaard behandeltraject, waarin we voornamelijk focussen op ‘bewegen’ en ‘belasten’.

De kosten per sessie zijn 30 euro.